تجزیه و تحلیل صورتهای مالی چیست؟ (با انواع)

تجزیه و تحلیل صورتهای مالی چیست؟

شرکت‌ها مجموعه‌ای از صورت‌های مالی را تولید می‌کنند که نیاز به تجزیه و تحلیل متخصصان مالی دارد. با دانستن بیشتر در مورد تجزیه و تحلیل صورت های مالی، می توانید وضعیت مالی شرکت را بهینه کنید. در این مقاله به معنای تجزیه و تحلیل صورت های مالی می پردازیم، انواع تجزیه و تحلیل صورت های مالی و اهمیت آن ها را در نظر می گیریم و نحوه تکمیل تحلیل صورت های مالی را بررسی می کنیم.

تجزیه و تحلیل صورتهای مالی چیست؟

تجزیه و تحلیل صورتهای مالی شامل ارزیابی فعالیتهای مالی شرکت و سوابق مالی مرتبط است. این فعالیت ها شامل وام ها، بدهی ها، اعتبارات و سرمایه گذاری های شرکت است. شرکت ها صورت های مالی را با فرکانس های مختلف تولید می کنند و اغلب این صورت ها را به صورت سالانه یا فصلی منتشر می کنند. تحلیلگران حسابداری به ارزیابی صورت های مالی برای کمک به فرآیند کلی تصمیم گیری برای امور مالی شرکت اشاره می کنند. متخصصان صورت های مالی گذشته را برای پیش بینی ریسک ها، سود و زیان های احتمالی بررسی می کنند. در زیر فهرستی از برخی از صورت‌های مالی رایج که متخصصان مالی برای ارزیابی استفاده می‌کنند آمده است:

  • ترازنامه ها: این صورت های مالی اطلاعاتی را در مورد دارایی های یک شرکت به همراه بدهی ها و حقوق صاحبان سهام برای مدت زمان مشخصی در اختیار متخصصان قرار می دهد که شرکت ها از آن به عنوان دوره گزارشگری یاد می کنند.
  • صورت سود و زیان: صورت سود و زیان اطلاعاتی در مورد عملکرد و درآمد شرکت در طول دوره گزارشگری ارائه می کند. این دوره گزارش معمولاً در یک سال کامل یا بخشی از یک سال کامل رخ می دهد. همچنین زیان هایی را که در طول دوره گزارش رخ می دهد در نظر می گیرد.
  • صورت جریان نقدی: صورت جریان وجوه نقد اطلاعات بیشتری در مورد جریان نقدی و حرکت آن در داخل و خارج از شرکت ها ارائه می دهد و شامل اطلاعات عملیات و سرمایه گذاری های شرکت می شود.
  • صورت های حقوق صاحبان سهام: صورت های حقوق صاحبان سهام تأثیر منافع سهامداران در شرکت ها را در نظر می گیرد که در طول زمان در نوسان است.

ذینفعان در تحلیل صورت های مالی چه کسانی هستند؟

ذینفعان مرتبط با تجزیه و تحلیل صورتهای مالی عبارتند از:

  • ذینفعان داخلی: ذینفعان داخلی هنگام تصمیم گیری و نظارت و مدیریت امور مالی از تحلیل های مالی استفاده می کنند. این تجزیه و تحلیل ها به آنها کمک می کند تا بودجه ایجاد کنند و زمان بندی مناسب برای مقیاس گذارب و بودجه پروژه های شرکت را تعیین کنند.
  • سرمایه گذاران: سرمایه گذاران سهامداران هستند زیرا تجزیه و تحلیل صورت های مالی را در نظر می گیرند تا بررسی کنند که آیا شرکت ها سرمایه گذاری عاقلانه ای هستند یا خیر. این اظهارات به سرمایه گذاران می گوید که آیا شرکت ها دارای منابع مالی برای پرداخت سود سهام و توسعه هستند یا خیر.
  • بستانکاران: این متخصصان بخش‌های خاصی از تحلیل‌های مالی را بررسی می‌کنند تا تصمیم بگیرند که آیا سازمان می‌تواند بدهی‌های خود را در یک دوره خاص بازپرداخت کند یا خیر. بستانکاران هنگام تعیین اینکه آیا می توانند بازپرداخت را تکمیل کنند یا خیر، جریان نقدی شرکت را در نظر می گیرند.
  • مراجع نظارتی: مراجع نظارتی ایالتی و فدرال صورت های مالی شرکت را بررسی می کنند تا اطمینان حاصل شود که شرکت ها با مقررات، قوانین و قوانین مطابقت دارند.

چرا تجزیه و تحلیل صورتهای مالی مهم است؟

تجزیه و تحلیل صورت های مالی مهم است زیرا به شرکت ها کمک می کند تا برای نیازها و اهداف خود در کنار اقداماتی که برای موفقیت نیاز دارند تصمیم بگیرند. وقتی ذینفعان؛ سلامت مالی یک شرکت و پیشرفت آن را درک کنند، می توانند سرمایه گذاری عاقلانه تری انجام دهند. این همچنین به شرکت ها اجازه می دهد تا کارمندان جدیدی را استخدام کنند و برای حمایت از رشد شرکت اقدام کنند. در اینجا مؤلفه‌های اولیه‌ای است که متخصصان مالی در طول ارزیابی صورت‌های مالی بررسی می‌کنند:

  • روندها: تحلیلگران می توانند اقلام خطی و درآمد، جریان نقدی و سود خالص شرکت را بررسی کنند تا روندهای بالقوه در امور مالی شرکت را شناسایی کنند.
  • نسبت ها: نسبت ها در هر تحلیل صورت های مالی مهم هستند زیرا ذینفعان می توانند از آنها برای درک رابطه بین اقلام مختلف خطی استفاده کنند. به عنوان مثال، آنها ممکن است از نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام برای تعیین اینکه آیا یک شرکت بدهی های زیادی را متقبل شده است استفاده کنند.

انواع تجزیه و تحلیل صورتهای مالی

در اینجا لیستی از انواع تحلیل های مالی که باید در نظر گرفته شود آورده شده است:

  • تجزیه و تحلیل افقی: انجام یک تحلیل افقی مستلزم آن است که ارزش های صورت های مالی را در اقلام یکسان برای حداقل دو سال تجزیه و تحلیل کنید.
  • تجزیه و تحلیل عمودی: تحلیل عمودی مانند تحلیل افقی است، اما شما موارد خط را به صورت عمودی تجزیه و تحلیل می کنید تا تأثیر آنها را بر نسبت های سازمان درک کنید.
  • تجزیه و تحلیل نسبت: در تجزیه و تحلیل نسبت، می توانید از معیارهای خاصی برای کشف روابط آماری بین مقادیر استفاده کنید.

نحوه انجام تجزیه و تحلیل صورتهای مالی

در اینجا یک راهنمای گام به گام برای کسانی که می خواهند تجزیه و تحلیل صورت های مالی انجام دهند آورده شده است:

۱. اهداف شرکت را بررسی کنید

تجزیه و تحلیل صورت های مالی به متخصصان اجازه می دهد تا بررسی کنند که آیا شرکت دارای سبد مالی قوی است یا خیر، بنابراین آگاهی از اهداف شرکت مفید است. ورود و خروج پول معمولاً از اهداف شرکت پشتیبانی می کند، اما درک اهداف برای اطمینان از اینکه آنچه در صورتهای مالی ظاهر می شود با آنها مطابقت دارد مفید است.

۲. روش تجزیه و تحلیل را انتخاب کنید

برای یک متخصص معمول است که ترکیبی از تجزیه و تحلیل عمودی و افقی یا تجزیه و تحلیل نسبت را به تنهایی برای انجام تجزیه و تحلیل صورت های مالی انتخاب کند. در اینجا نحوه انجام تجزیه و تحلیل عمودی در مقایسه با تحلیل افقی و نسبت آورده شده است:

مطالب مرتبط: نحوه نوشتن تحلیل (با اهمیت و نکات) 

۱)تحلیل عمودی

در اینجا نحوه انجام تحلیل عمودی آورده شده است:

  • انتخاب صورت مالی برای تجزیه و تحلیل: اگرچه معمولاً انتخاب صورت جاری رایج است، اما ممکن است بخواهید موارد مربوط به سال قبل را تجزیه و تحلیل کنید.
  • به ارقام موجود در بیانیه نگاه کنید: برای انجام این کار، مقادیری را که در همان ستون ظاهر می‌شوند شناسایی کنید. می توانید فروش خالص، هزینه بهره و موارد دیگر را مشاهده کنید.
  • مقایسه موارد: بسته به نیازهای فردی خود، می توانید موارد خاصی را در گزارش به موارد دیگر مرتبط کنید. برای مثال، اگر در حال تجزیه و تحلیل صورت درآمد هستید، می‌توانید هر قلم را با درصدی از فروش ناخالص برای همان دوره مقایسه کنید.

۲)تحلیل افقی

در اینجا نحوه انجام تحلیل افقی آمده است:

  • جمع‌آوری صورت‌های مالی جاری: جمع‌آوری صورت‌های قبلی که می‌خواهید با آن‌ها مقایسه کنید نیز مفید است. به عنوان مثال، می توانید صورت های مالی سه ماهه اول و سه ماهه دوم را برای همان سال مقایسه کنید.
  • دو مورد از موارد مشابه را با هم مقایسه کنید: به عنوان مثال، اگر بخواهید بدانید که آیا فروش خالص بین دو سه ماهه اول سال افزایش یا کاهش یافته است، این می تواند مفید باشد.
  • شناسایی روندها: تجزیه و تحلیل افقی می تواند به شما کمک کند تا روندهایی را پیدا کنید که می توانند شما را در تصمیم گیری موثر تجاری و برنامه ریزی برای هزینه های آینده راهنمایی کنند.

۳)تجزیه و تحلیل نسبت

در اینجا نحوه انجام تجزیه و تحلیل نسبت آورده شده است:

  • نسبت‌هایی را که می‌خواهید کشف کنید مشخص کنید: می‌توانید نسبت‌های بدهی به درآمد، سودآوری، فعالیت و نقدینگی را در میان سایرین بیابید.
  • محاسبه نسبت ها: در حالی که روش واقعی محاسبه برای هر نسبت ممکن است مشابه باشد، اعداد درگیر در محاسبه بسته به نسبتی که کشف می کنید متفاوت است.
  • مقایسه نسبت‌ها: پس از محاسبه نسبت‌هایی که برای دوره گزارش‌گیری فعلی نیاز دارید، آن‌ها را با دوره‌های قبلی مقایسه کنید تا ببینید کسب‌وکار در طول زمان چگونه پیش می‌رود.

۳. تحقیق استانداردهای صنعت

اگرچه هر شرکت متفاوت است، اما ممکن است برای شما مفید باشد که استانداردهای صنعت را برای کسب و کار خود تحقیق کنید تا ببینید آیا شرکت مطابق با انتظارات عمل می کند یا خیر. داشتن این اطلاعات می تواند به جذب سرمایه گذار یا توسعه استراتژی های رشد خود کمک کند. شما همچنین می توانید با شناسایی سیستم های جدید و استراتژی های مدیریت مالی جدید، زمینه های بهبود را در شرکت شناسایی کنید.

مطالب مرتبط: ۱۰ سوال برتر مصاحبه دستیار پژوهشی (همراه با نمونه پاسخ ها و نکات) 

۴. صورت های پیش بینی شده را تهیه کنید

صورت های پیش‌بینی‌شده می‌تواند اطلاعاتی را به ذینفعان داخلی و خارجی بدهد تا در تصمیم‌گیری‌های خود در مورد شرکت احساس اطمینان کنند. ذینفعان داخلی می توانند کشف کنند که تجارت از نظر مالی سالم است و این روند می تواند در آینده ادامه یابد. این به آن‌ها کمک می‌کند تصمیمات خرید، برنامه‌ریزی برای گسترش کسب‌وکار یا استخدام کارمندان بیشتری را اتخاذ کنند. ذینفعان خارجی می توانند از پیش بینی ها استفاده کنند تا تصمیم بگیرند که آیا کسب و کار سرمایه گذاری معقولی است یا خیر.

مطالب مرتبط: پیش بینی چیست؟ (با تعریف و روشهای مختلف) 

چه کسی تجزیه و تحلیل صورت های مالی را انجام می دهد؟

تحلیلگران مالی پروژه های سرمایه گذاری شرکت ها را ارزیابی می کنند. آنها همچنین پیش‌بینی‌هایی را برای روند شرکت توسعه می‌دهند و از نتایج بالقوه سرمایه‌گذاری‌ها، سهام و پروژه‌های کلی خود آگاهی پیدا می‌کنند. برای انجام این کار، تحلیلگران مالی داده های قبلی شرکت و داده های گذشته بازار را برای ایجاد مدل های پیش بینی بررسی می کنند. آنها پروفایل های ریسک را برای مشتریان خود تکمیل می کنند و داده های سرمایه گذاری را در سیستم های گزارش دهی مختلف جمع آوری می کنند. تحلیلگران مالی به مشتریان خود در مورد چگونگی ادامه پروژه های خود و تعیین اقدامات مالی گذشته برای بازار مشتری توصیه می کنند.

تحلیلگران مالی همچنین ابزارهایی را ایجاد می کنند که بهینه سازی اسناد مالی آنها را ترویج می کند. این متخصصان ریسک های موجود در امور مالی شرکت های مختلف را ارزیابی می کنند. آنها به جمع آوری داده ها و مهارت های تحلیلی، مهارت های سازمانی و توجه به جزئیات بستگی دارند. میانگین حقوق ملی برای تحلیلگران مالی ۵۸۰۵۰ دلار در سال است.

آخرین مطالب
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *