استدلال تحلیلی چیست؟ (با تعریف و نکات)

استدلال تحلیلی چیست؟

استدلال تحلیلی افراد را به تفکر انتقادی و استفاده از منطق برای پاسخ به سوالات پیچیده تشویق می کند. دانستن نحوه استدلال تحلیلی می تواند مهارت های ارتباطی، حل تعارض و مدیریت بحران را بهبود بخشد. در این مقاله، بحث می کنیم که استدلال تحلیلی چیست و چه زمانی مفید است و نکاتی را برای توسعه توانایی استدلال تحلیلی ارائه می دهیم.

استدلال تحلیلی چیست؟

استدلال تحلیلی توانایی فرد برای شناسایی الگوهای درون گروهی از حقایق یا قوانین و استفاده از آن الگوها برای تعیین نتایجی است که می تواند یا باید درست باشد. مهارت‌هایی مانند تفکر خلاق و توجه به جزئیات می‌توانند به شناسایی معانی الگوها و تصمیم‌گیری در مورد کارهای بعدی کمک کنند.

مثال:

کتی از چلسی بزرگتر است.
جیلیان جوانتر از چلسی است.
جیلیان از مولی بزرگتر است.

در مورد رابطه کتی و مولی چه چیزی می توانید استنباط کنید؟

در این مثال می توانید از حقایق برای شناسایی الگوی روابط بین چهار فرد استفاده کنید. سپس این الگو به شما کمک می کند تا تعیین کنید چه چیزی باید در مورد رابطه کتی و مالی صادق باشد. از آنجایی که کتی از چلسی بزرگتر است، از جیلیان نیز بزرگتر است که از چلسی کوچکتر است. مولی از جیلیان جوانتر است، بنابراین می توانید به طور منطقی استنباط کنید که کتی از مولی بزرگتر است.

مطالب مرتبط: مهارت های تحلیلی: تعاریف و مثال ها

عناصر استدلال تحلیلی

به کارگیری مهارت های استدلال تحلیلی بستگی به شرایط دارد. برخی از موقعیت ها نیاز به استدلال تحلیلی در سطح پایه دارند، در حالی که برخی دیگر به مجموعه مهارت های پیچیده تری نیاز دارند. در اینجا برخی از عناصر دخیل در استدلال تحلیلی وجود دارد:

۱.شناخت علت و معلول

علت و معلول شامل تعیین اینکه آیا یک رویداد علت مستقیم رویداد دیگری است یا خیر. به نظر می رسد برخی از رویدادها باعث برخی دیگر می شوند، اما در واقع فقط یک همبستگی دارند، به این معنی که آنها نوعی رابطه غیر از علیت دارند.

مثال:

آیا با این استدلال می توانید علیت را اثبات کنید؟

دکتر خانم سالی فقط در بیمارستان عمومی شهر عمل جراحی انجام می دهد.
خانم سالی در حال حاضر تحت عمل جراحی است.
بنابراین، سالی در بیمارستان عمومی شهر است.

می توان به درستی نتیجه گرفت که سالی در بیمارستان عمومی شهر تحت عمل جراحی قرار می گیرد زیرا این تنها مکانی است که دکتر او عمل جراحی را انجام می دهد.

۲.کشف روندها

روند زمانی است که یک رویداد یا نتیجه به طور مداوم در طول زمان افزایش یا کاهش می یابد. با استفاده از استدلال تحلیلی، می توانید روندها را بر اساس مجموعه ای از اطلاعات تعیین کنید. روند در استدلال تحلیلی نیازمند داده های کمی است که قابل اندازه گیری و دقیق است.

مثال:

میانگین نمرات آزمون ریاضی سالی در یک دوره شش ماهه به شرح زیر است:

شهریور – ۸۴
مهر – ۸۷
آبان – ۸۹
آذر – ۹۰
دی – ۹۲
بهمن – ۹۴

این داده ها نشان می دهد که نمرات آزمون سالی در طول دوره تعیین شده افزایش می یابد، بنابراین روند صعودی دارند.

۳.استفاده از جملات شرطی و معکوس

گزاره‌های شرطی که گزاره‌های اگر-پس نیز نامیده می‌شوند، شامل استفاده از یک فرضیه برای تعیین اینکه آیا نتیجه‌گیری درست است یا خیر. دو جزء وجود دارد که باید در نظر گرفت: گزاره شرطی و گزاره معکوس. گزاره شرطی حاوی فرضیه و نتیجه اولیه است – اگر و پس. گزاره معکوس موقعیت آن فرضیه و نتیجه را عوض می کند. استدلال تحلیلی می تواند به شما کمک کند تا صحت معکوس را تشخیص دهید.

مثال:

گزاره شرطی: اگر شکلات دوست دارید، پس آب نبات دوست دارید.
گزاره معکوس: اگر آب نبات دوست دارید، پس شکلات دوست دارید.

فرضیه این گزاره معادل شکلات و آب نبات است و به این نتیجه می رسد که دوست داشتن یکی به معنای دوست داشتن دیگری است. اما در حالی که همه شکلات ها آب نبات هستند، همه آب نبات ها شکلات نیستند. بنابراین، گزاره شرطی درست است زیرا اگر کسی شکلات دوست دارد، حداقل یک نوع آب نبات را دوست دارد. اما دوست داشتن آب نبات به این معنی نیست که کسی به طور خودکار شکلات دوست دارد. بنابراین، گزاره معکوس نادرست است.

۴.دنبال کردن دنباله ای از اعداد یا رویدادها

مسئله ای که شامل دنباله ای از اعداد یا رویدادها است معمولاً مستلزم پیش بینی عدد یا رویداد بعدی در دنباله است. معمولاً داده های مربوطه به صورت فهرستی از آیتم های جدا شده با کاما ظاهر می شوند. اغلب اوقات، موارد غیر مرتبط به نظر می رسند. با استدلال تحلیلی، شما از داده ها و حقایق ارائه شده برای تعیین یک الگو و یافتن مورد زیر استفاده می کنید.

مثال:

در این سری، کدام عدد بعدی است؟
۵، ۸، ۶، ۹، ۷، ۱۰، ۸، ۱۱…

الگوی متناوب بین جمع و تفریق است. با افزودن ۳ به عدد اول برای تولید عدد دوم شروع می شود، سپس ۲ را از عدد دوم کم می کنیم تا عدد سوم تولید شود. سپس الگوی تکرار می شود. آخرین عدد لیست ۱۱ است که از افزودن ۳ به عدد قبلی یعنی ۸ به دست می آید. با کم کردن ۲ از ۱۱ عدد بعدی را پیدا می کنید. بنابراین عدد بعدی در دنباله ۹ است.

مطالب مرتبط: ۱۰ راه برای بهبود مهارت های تحلیلی

چه زمانی مردم از استدلال تحلیلی استفاده می کنند؟

افراد می توانند مهارت های استدلال تحلیلی را در سنین پایین توسعه دهند و در بزرگسالی به استفاده از آنها ادامه دهند. موقعیت های آموزشی، حرفه ای و شخصی همگی می توانند مشکلاتی را ارائه دهند که می توانید با استفاده از استدلال تحلیلی حل کنید.

  • در مدرسه، کودکان یاد می گیرند که الگوهای اساسی در خواندن و ریاضی را شناسایی کنند. آنها از این مهارت برای حل مسائل پیچیده استفاده می کنند، زیرا موضوعات پیشرفته تری را یاد می گیرند.
  • مشاغل اغلب به افراد نیاز دارند که یک مسئله را به بخش های کوچکتر برای حل آن تقسیم کنند. برخی از متخصصان که اغلب از استدلال تحلیلی در محل کار استفاده می کنند، مانند وکلا، حتی برای سنجش استعداد خود در آزمون هایی شرکت می کنند.
  • برخی از فعالیت های شخصی، مانند بودجه بندی، ممکن است از شما بخواهد که روندها یا الگوهای رفتارهای گذشته را شناسایی کنید. این به شما اجازه می دهد تا تصمیمات آگاهانه ای در مورد برنامه ریزی برای آینده بگیرید.

مطالب مرتبط: چگونه به سوالات تحلیلی و LSAT پاسخ دهیم

نکاتی برای استدلال تحلیلی

در اینجا مواردی وجود دارد که باید هنگام استفاده از استدلال تحلیلی به خاطر بسپارید:

عوامل دخیل را شناسایی کنید

هنگام استفاده از استدلال تحلیلی، هر یک از عوامل دخیل را به دقت بررسی کنید. این عوامل ممکن است شامل نام، اعداد، اشکال یا اشیاء دیگر باشد. به عنوان مثال، در دنباله ۵، ۱۱، ۲۳، ۴۷، اعداد عوامل مسئله هستند. پس از شناسایی آنها، می توانید هدف آنها را در زمینه مسئله، مانند یافتن شماره بعدی در مجموعه، تعیین کنید.

مطالب مرتبط: ۴ راه برای استفاده و بهبود مهارت های استدلال منطقی

رابطه(های) بین هر عنصر را پیدا کنید

هنگامی که عوامل مسئله را شناختید، به دنبال رابطه(های) بین آنها باشید. می‌توانید با تعیین اینکه آیا اعداد در دنباله دارای ویژگی‌های مشترک هستند یا اینکه آیا این الگو شامل استفاده از یک عملیات ریاضی خاص است، شروع کنید. درک چگونگی ارتباط عناصر مسئله با یکدیگر می تواند به شما در رسیدن به نتیجه کمک کند. در دنباله، هر عدد عدد قبلی را در ۲ ضرب می کند و سپس ۱ را جمع می کند.

۵ x 2 = 10

۱۰ + ۱ = ۱۱

۱۱ x 2 = 22

۲۲ + ۱ = ۲۳

با استفاده از این الگو می توانید نتیجه بگیرید که عدد بعدی در دنباله ۹۵ است.

مطالب مرتبط: ۱۰ سوال منطقی مصاحبه که ممکن است در مصاحبه از شما بپرسند (همراه با پاسخ)

مراقب باشید از فرضیات خودداری کنید

افراد ممکن است بدون در نظر گرفتن دقیق مسئله، فرضیات سریعی در مورد عوامل یا روابط داشته باشند. این می تواند نتیجه گیری های نادرست ایجاد کند یا اصلاً نتیجه گیری نداشته باشد. به عنوان مثال، افراد ممکن است توجه داشته باشند که اعداد ۵، ۱۱، ۲۳ و ۴۷ همه اعداد منفی هستند. در حالی که آنها می توانند به درستی نتیجه بگیرند که عدد بعدی در دنباله منفی است، اما این اطلاعاتی برای رسیدن به پاسخ نیست.

به دنبال کلماتی باشید که روابط را محدود یا تعریف می کنند

کلمات خاصی می توانند به شما در درک روابط بین عوامل کمک کنند، برای مثال، اگر مسئله از شما بخواهد تعیین کنید که آیا فقط اعداد اول در دنباله اصلی ۵، ۱۱، ۲۳، ۴۷ وجود دارد یا خیر. کلمه “فقط” به معنای رابطه محدود بین اعداد اول و دنباله اعداد است. از آنجایی که اعداد اول فقط بر ۱ و خودشان بخش پذیرند، می توانید به درستی نتیجه بگیرید که دنباله فقط شامل اعداد اول است. با این حال، اگر عدد بعدی را در دنباله قرار دهید، ۹۵، دیگر فقط اعداد اول نیستند زیرا می توان ۹۵ را بر ۱ و ۵ تقسیم کرد.

سایر کلمات محدود کننده یا تعریف کننده عبارتند از:

  • همیشه
  • هرگز
  • باید
  • نمی تواند
آخرین مطالب
این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

2 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *